Dombri is bowls in English. Japanese traditional Dombri have usually covers. A bento box also has a cover. It is for keeping food warm, preventing from the dirt, and making you excited when you open it! Usually we do not eat plain steam rice with Domburi as it is larger than rice bowls but we tease friends who eat a lot like 'Shall we serve your rice in Domburi?'
There are a lot of popular menu in Japanese food and Domburi menu are very popular, too. Katsu-Don(Pork cutlet and egg on rice bowl), Chicken-Katsu-Don(Chicken cutlet and egg on rice bowl), Oyako-Don(Chicken and egg on rice bowl), Ten-Don(Tempura on rice bowl), Tekka-Don (Fresh tuna on sushi rice bowl) and etc. This 'Don' comes from 'Domburi' therefore we serve in Domburi bowls. However, we have no containers for delivery so that we deliver Don in the boxes.
丼という漢字ひとつで「どんぶり」と読むのだそうです。私は初めて知りました。丼物は、当店でもとても人気のメニューです。私も、がつっと食べたい時には、丼物を食べます。そして、欲張りたい時(注文したお客様が欲張りという意味ではありません。)は、麺類とミニ丼を頼みます。丼物には色々なメニューがありますよね。定番では、カツ丼、天丼、親子丼、鉄火丼がありますが、宅配弁当の日替わり弁当のメニューの中には海老天とじ丼(実際には丼ではなく、お弁当ですが)もあります。実は、この海老天とじ丼は、日替わり弁当の中でもひそかな人気メニューでお気づきのお客様からは、「牛蒡が入っていた!」と喜んで頂いたりしています。牛蒡は、スリランカでは栽培されていないので、手に入らないのです。でも、カフェジャパンのこだわり(笑)で、海老天とじ丼には、牛蒡が必要なのです。いつもの日課では、辟易している味見ですが、海老天とじ丼のメニューの時には、率先して味見をしています。
Home 4 Holidays
17 minutes ago
8 comments:
丼、知りませんでしたか。
私もがっつり食べたいときは、よくセットを頼みました。
若い頃は平気で食べてましたが、最近はダメですね。
気持だけがっつり食べたいでした。
えび天丼+たぬきうどんで、えび天1本はうどんに回して、えび天うどんにすることもしばしば。
丼物は、ご飯に染みた汁やタレだけでも食べれてしまいます。
Though you say no gobo is grown in Sri Lanka, how do you get gobo ? Maybe top corporate secret of Cafe Japan ? Anyway I have never seen Gobo anywhere in the world other than Japan.
ぽむさん、こんにちは。丼は、「どんぶり」ではなく、「どん」だと思い込んでいました。
丼物のたれは、おいしいですよね。それだけでご飯がたべれてしまうので、余計ご飯を食べてしまう感じがするのでしょうね。
私もたぬきうどんすきですが、今は、福岡名物のごぼ天うどんが大好きです。一度、福岡に来たら、召し上がってみて下さい。
hi, Sly pan! I have forgotten to reply you for a long time in the mail. So sorry. How are you?
Do you like Gobo? Is it now sold in other countries? Only Japanese eat it? It is interesting!
I'm fine though being busy toward the end of year. I like gobo, especially in kinpira. Gobo-ten udon also sounds good. I don't know any nation who eat gobo other than Japanese.
Hi Sly pan! Please try Gobo-ten Udon when you have a chance to visit Fukuoka. It is tasty and especially for Gobo lover like you.
新入社員の時、九州支店配属で会社が博多中央郵便局の隣のビル。お昼ごはんをどこで食べて良いかわからず、博多駅の地下のうどん屋で丸天うどんをよく食べていました。
もう、30年前です。
ぽむさん、丸天うどんも美味しいですよね~。博多駅もだいぶ変わったみたいですよ。
Post a Comment