6.07.2009

Bread fruits Japanese style パンの実チップ 日本風




As I knew someone living abroad watched this blog, I would like to introduce some Sri Lankan food.

We are serving Bread fruits' chips as an appetizer of dinner course. It might not be interesting for Sri Lankan customers but a lot of Japanese and other foreign customers and tourists are fond of Bread fruits chips. It is because we can not see the bread fruits in Japan. Some Sri Lankan who are living abroad may feel home. We can see the snack stands which selling bread fruits chips here and there in Sri Lanka.

We buy a bread fruit at the market and make chips. Of course, we arrange it two kinds of Japanese style. One is Shiso red Japanese herb flavour and the other is Nori sea plant flavour. We do the same Lotus roots as well.

スリランカ在住のお客様だけでなく、各国にお住まいの方もご覧頂いているので、スリランカらしい話題をひとつ。
夜のコースの前菜にパンの実チップを出しています。スリランカ人のお客様には珍しくないものかもしれませんが、日本人をはじめ外国人の方、日本からの観光客の方からは好評を頂いております。日本ではパンの実をあまり目にすることがありませんからね・・。なぜ、スリランカでは珍しくないかというと、このパンの実チップは街角でスナックとして売られているからです。スリランカの人から見れば、駄菓子屋さんで売られているお菓子をレストランで出しているようなものかもしれません。(飛躍のしすぎですかね?)
カフェジャパンでは、パンの実を市場で買ってきてチップにして、赤紫蘇でゆかり風味、青海苔で磯風味として2種類をおだししています。同じく、蓮根も素揚げやゆかり風味でお出ししています。こちらも、とてもおいしいですよ。ビールのおつまみにもいけますし、普通におやつとして食べても美味しいです。

8 comments:

Sly pan said...

It looks like sweet potato chips with sesame seeds, not in appearance but in taste, I guess. What is the other one on a picture in a small ball and green color ? Is this also Sri Lankan origin ?

said...

ブレッド・フルーツねえ。南太平洋に初めて行ったときは、良く食べましたが、最近は食べませんね。
私はキャッサバ・チップスの方が好きです。
でも、カフェ・ジャパンの手にかかると(美人姉妹のエッセンス振りかけて)好みの味になっているかもしれないなあ。

CAFE JAPAN said...

Hi Sly pan. Balls are green peas. It is not Sri Lankan origin. We call it 'ENDO-MAME'. Have you ever heard about it?

CAFE JAPAN said...

キャッサバ・チップスも美味しいですねぇ。
南太平洋ではパンの実どうやって食べるんですか?やっぱり、カレ~ですか?スリランカでは、カレ~にして食べますよ。

said...

地元の人はあの地域独特の蒸し焼きにして食べてますね。肉も魚も野菜も掘った穴の中に入れて、バナナの葉で蓋をして、その上でたき火。
教会に行ってる2−3時間の間、放っておけば出来上がりです。

CAFE JAPAN said...

昔、TVで見た記憶が・・・。
シンプルでおいしそうな料理ですね。

Sly pan said...

Ah hun it's endo-mame, yeah, I know it ! Salty endo-mame is very good charm for beer and sake. By the way, do you know that mixture of peanuts and raisin is also good charm for beer ?

CAFE JAPAN said...

yeah! Raisins and peanuts are still my favorite. I can't stop it.