1.18.2009

Palm sugar キトゥルハニー


This is a Japanese style steam bread using Sri Lankan famous Kithul honey(Palm Sugar). Usually in Japan, we use brown sugar instead. It becomes more sticky when we use Kithl Honey. We have it as desserts or with afternoon tea. It might be wrong if I call it Palm sugar though it made from Palm (Caryota urens) flower's honey. It is very famous for suiting to Mee Kiri (Baffalo Curd) in Sri Lanka. We tried it for Japanese sweet as well and I often use it for cooking, too. It adds a sbtle touch to a dish and seems to be more healthy. This honey is made by our known farmers at the mountainside and they share it with us. They are not adding sugar and I feel more healthy and tasty.

私たちが’フクレ’と呼んでいる蒸しパンです。材料にスリランカ名産のキトゥルハニー(ココナツのハニー)を使用しています。日本では黒砂糖を使いますが、キトゥルハニーを使うとさらにもちもちっとした感触になります。
キトゥルハニーと言えば、素焼きに入ったミーキリ(水牛のヨーグルト)が一番ですが、お菓子作りにも最適です。恐らく皆様も、お菓子やお料理に使われていることと思います。蜂蜜もそうですが、中には100%ハニーではなく、砂糖を混ぜているものもあります。そのまま置いておけば分かることですが、食べてみると味が違います。私たちは、山の人たちが作ったものを分けてもらっています。何となく身体にも良さそうなので、個人的には料理の隠し味に使っています。

2 comments:

said...

ヨーグルトに蜂蜜をかけて食べる人が多い様ですが、私は何もかけずにフルーツと一緒に食べるのが好きですね。
ところで素焼きの入れ物に入ったヨーグルトを店頭において売ってますが、傷まないんでしょうかね?

CAFE JAPAN said...

あ、私は蜂蜜派です。プレーンヨーグルトにできるだけ蜂蜜をかけて食べます。どちらかというと、蜂蜜を摂取するためにヨーグルトを食べてる感じです。
店頭においてあるのは、フレッシュなものだと思いますよ。数日で痛みますから、売っている間は問題ないと思いますが・・・。買う前に中身をチェックしてはいかがでしょう?