Today is the day to eat Kagami Mochi - Rice cake which kept offering to gods for10 days from the new year day. It is a kind of tradition and we think it calls good luck and healthy life to eat Kagami Mochi (Rice cake) on 11 January. Today, we made O-Shiruko (Rice cake in the sweet red bean soup). I tried to explain our tradition and custom but it was difficult for me. Pleased to share the food to call good luck and healthy life with you and your challenge to the new food. It seems difficult for some foreign guests to eat rice cake as it was very chewy like gum. We hope you enjoyed our food!
本日は、鏡開きの日でしたので、和菓子にお汁粉を用意しました。皆様と無病息災を祈りたいと思います。外国人のお客様にも、希望のお客様にはお出ししましたが、私の説明が上手ではなくて、それでも、(カフェジャパンでは出すことが)珍しいお汁粉を召し上がって下さいました。総じて、東アジア、東南アジア出身の方には、好まれる味のようですが、いつも和菓子を召し上がる外国人のお客様も、お汁粉のお餅には、苦戦されていたようです。お餅は弾力があるので、食べ物のような感覚がないのかもしれませんね。
4 comments:
It is appreciated that your family keep Japanese tradition even in Sri Lanka. More and more Japanese become away from traditional activity though keeping still such knowledge.
Hi Sly pan. It is funny that we are trying to keep the traditional activity abroad, isn't it? We do the same if we are in Japan but we may buy more things rather than making by ourselves.
きちんと日本の行事を行なっていますね。感心します。うちは、まだ、やってません。
武田さん、こんにちは。日本にいた時からずっとしていますが、さすがに、鏡餅を手作りすることは少なくなっていました。購入することができますからね。でも、スリランカでは容易に購入できませんので、手作りしました。不思議と、御節食べて、正月あけて1週間後におかゆを食べたくなりますよね。それは、スリランカにいても一緒です。(笑)
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