2.16.2012

Gama Bittara - Village Egg ガマビッタラ (村の卵)

The left is Gama Bittara - Village Egg and the right is a normal egg.   One day, a shop owner recommended us this Gama Bittara and we bought for checking it out.  He said it was a natural born egg and different from broiler's egg.  When I came to Sri Lanka as a tourist and tried a fried egg in the morning, I thought the yolk was white!  The Gama Bittara has also very light yellow yolk.  Of course, it is more expensive than broiler's egg.  We used Gama Bittara for dinner menu Donburi.   I ate it, too, and it was delicious.   

スリランカに初めて来たとき、卵焼きを食べて、黄身がとっても白かった(黄身だけど白かった)のを覚えています。しばらくすると、日本でよく使っている黄身がしっかり黄色の卵も手に入ることがわかりました。最近、お店の人に進められて、ガマビッタラと言うものを購入しました。「ガマ」とはシンハラ語で「村・田舎・国(故郷)」と言う意味。「ビッタラ」が「卵」です。特別銘がついているだけ、お値段も普通の卵より高いです。地元の人に聞いてみると、ガマビッタラは、自然に育った鶏から産まれた卵だということ。つまり、地鶏の卵だったようです。お店では、夜のメニューで丼の温泉卵のせとして出しています。上の写真は、左がガマビッタラ、右が普通の卵です。SとLサイズぐらい大きさが違います。

I made omelet with Gama Bittara.  I enjoyed it and felt I became strong!
 先日は、この卵でオムレツを作ってみました。写真では黄色のオムレツに見えますが、実際は、初めてスリランカに来たときに見た黄身の卵のように白っぽいです。

2 comments:

Anonymous said...

私の行くところは黄身が白い場所が多いですね。
アフリカでもそうでした。黄色に慣れた日本人としては、何となく気持ちが悪いですが、味は変わりませんね。

Cafe Japan 0777-263564 / 0777-263565 20/23, Fife Road, Colombo 5 said...

白い黄身は見慣れないだけでしょうね。味はよかったですよ!地元の人は、強くなると言っていました。滋養強壮にいいという事でしょうか?