7.12.2010

Steamed fish Japanese style 鯛の酒蒸し



How are you everyone? It is a beautiful beach day in Colombo!
If I were off today, I go to the beach to have a cold beer.

This is a menu of Japanese style dinner course. There are 5-8 kinds of menu served at dinner and usually we start appetizer like Edamame-boiled soy beans, then Sashimi - fresh fish (raw fish), vegetable menu(usually cold dish), chicken, pork, or fish menu, vegetable menu again (this time hot), sushi, soup and desserts. There are a lot of range of fish menu and this is one of popular menu. 'Tai no sakamushi' = Steamed fish Japanese style. What is Japanese style? Fish is steamed with Sake (Japanese rice wine). Fish is steamed with vegetable and secret sauce as well and the combination of flavor is mild on your tongue. It is healthy and kind to your stomach, too. When you prefer to have this, let us know.

久しぶりのブログ更新となります。皆様お元気でいらっしゃいますか?
今日のコロンボはとてもいい天気!遊びに出かけたくなります。

今日、ご紹介するのは、夜のおまかせでお出ししている鯛の酒蒸しです。スリランカは、海に囲まれている上、コロンボは港にも近いので、幸いにも色々な新鮮な魚を手に入れることができます。お魚料理も色々ありますが、酒蒸しは魚の旨みと野菜の旨みが出汁と調和して大変身体に優しい味になっています。

3 comments:

ぽむすびー said...

ああ、美味しそうですね。
腐っても鯛と言いますが、どんな料理にしても美味しい鯛。
こういう料理の仕方をすると、素材の味が良く分かって、なおさらですね。

CAFE JAPAN said...

こんにちは!鯛にも色々種類がありますよね。スリランカの鯛は大きくて立派なので、びっくりします。もちろん、地元の人は、カレーにして召し上がるのでしょうかね?骨が多くて大変そうですけど。私は、和食で好きな鯛料理は、’鯛めし’です。

ぽむすびー said...

昔、若くて結婚式に呼ばれることが多かった頃、鯛の尾頭付きは定番でお持ち帰り専用でしたね。あの鯛は、必ず鯛めしになっていました。今でも、時々、焼いた鯛が手に入ったときは鯛めしを作りますよ。