5.31.2009

Daily Special (Today's special) lunch in June

We accept the order by phone from 9 am everyday. The popular menu of daily special (Today's Special lunch) is sold out soon by 10:30. Some customers call the day before.
The most popular menu in the last month was our secret day menu 'Omurice' it's well known among the regular customers. (Though the secret day menu in June maybe different from May's.)

Sun

   Mon

  Tue

 Wed

  Thu

  Fri

 Sat

1

Rolled cabbage stuffed with minced pork

in Japanese style

2

Close

3

Chicken and vegetable skewered cutlet

4

Sauted pork on rice

5

Potato croquettes

6

7Poya

8

Curry marinade chicken and vegetable fried rice

9

Close

10

Fried chicken with soysour sauce

11

Minced beef and pork cutlet

  12

Sauted pork with ginger soy sauce

 13

  14

 

   15

Cream croquetts


16

 Close

  17

Secret day

●^o^●

  18

spicy Tofu and pork

  19

Cooked rice with vegetable and chicken

 20

 

21

 

   22

Chicken and vegetable skewered cutlet

  23

Close

  24

Minced beef and pork cutlet

  25

Fried chicken with soysour sauce

  26

Rolled cabbage stuffed with minced pork

in Japanese style

 27

 28

   29

Cooked rice with vegetable and chicken

  30

Close

 

   


5.29.2009

6月の日替わりメニュー

先月の人気メニューはお楽しみデーの「オムライス」でした。お楽しみデーだったので問い合わせが多かったのかも!?早く品切れになってしまいました。今月はニューメニューが1品あります。「チキンカレーマリネと野菜炒飯」です。1年ぐらい前まで作っていたメニューを復活させました。お楽しみ下さい。

   月

  火

  水

  木

  金

 土

1

和風ロール

キャベツ

2

定休日

3

チキン

串カツ

4

豚くわ

焼き丼

5

ポテト

コロッケ

6

7ポヤ

8

チキンカレーマリネと野菜炒飯

9

定休日

10

揚鶏香味

ソース

11

メンチカツ

  12

豚生姜焼き

 13

  14

 

   15

クリーム

コロッケ

16

 定休日

  17

お楽しみデー

●^o^●

  18

和風マーボ豆腐

  19

炊き込み御飯と唐揚げ

 20

 

21

 

   22

チキン串カツ

  23

定休日

  24

メンチカツ

  25

揚鶏

香味ソース

  26

和風

ロールキャベツ

 27

 28

   29

炊き込み御飯と唐揚げ

  30

定休日

 

   


5.27.2009

Planting 気分転換



One of my favorite work is planting work because touching soil makes me refresh and plants become good interior accessories. We bought new palms.

新しいやしの木を買いました。植木鉢に入ったものも売っていますが、自分で鉢に植え替えた方が長持ちがするので、自分で鉢に入れています。土を触っていると、気持ちがいいのでいい気分転換になります。部屋も綺麗になるし、一石二鳥です。

5.25.2009

AD on the magazine 広告


We have never thought about the advertisement though finally we have started it from February 2009. We asked a friend photographer and learnt how important to tell our concept him in order to have good pictures. As for the content, I'm asking a friend to correct my English though it has not been done on this blog. The tale of Cafe Japan has started from May and the episode will be updated every 3 months. Now we are enjoying to create the episode and advertisement. Don't ask us why Naomi?

今年に入ってから、広告掲載を始めました。スリランカに来てから初めての体験です。広告代理店に頼んでいないので、自分たちで一から考えなければなりませんが、やってみると、意外と面白くて楽しんでます。写真は、友人のフォトグラファーにお願いして撮ってもらいます。こちらがどんな写真が欲しいのかはっきり伝えないと、なかなかいい写真ができないことが進行中にわかり、気兼ねなく頼める人に写真をお願いしてよかったと思いました。文章も、色々知恵のある人にアドバイスをもらったり、何気ない会話を重ねてできあがりました。このブログは英語の添削をお願いする時間がないのでめちゃくちゃな英語を載せていますが、広告は誤字があると恥ずかしいので、英語を母国語としている人に添削をお願いしています。こうして、書いてみると、色々な方の助けがあって出来上がっているのだと改めて思います。
今月から、「カフェジャパン物語」を広告で始めています。(なんで、「なおみ」なんだ?というつっこみがありそうですが。)エピソードが3ヶ月ごとに変わります。今のところ、第4章までできあがっています。

5.17.2009

Eco? これもエコ?


We have a thing to be proud. It is a little garbage everyday. It is because the customers left foods very little. In Japanese culture and habit, there is an old lesson that eat all whatever be served or serve food what amount you can eat. It maybe exggerated but usually, the Japanese customers do not leave even a grain of rice. It is said that a grain of rice is growned by 88 people and 'RICE' in Chinese character consists of the number 88 (it is a metaphor to indicate the value and it takes a long time to cultivate food). And it becomes a waste if we left foods. (It maybe related with the lesson we eat animal and plant's life with thanks.) I was surprised at the different culture people left a small foods since it shows a rich and when I saw the people left foods. But I'm ashamed to get used to be the new culture and left foods sometimes. Now some customers may understand why Japanese food is served in a small amount which we can eat all. And you can eat all without hesitation.


私たちが自慢できることはあまりありませんが、唯一胸をはって自慢できるのは、毎日のゴミの量が少ないということでしょうか?開店以来、飲食店にしては出すゴミの量が非常に少ないのです。色々と、経費削減など考えなければならない問題はたくさん抱えていますが、これは何とか問題をクリアしています。(笑)
ゴミの量が少ないのは、有難い事に、お客様が残さず召し上がって下さるからです。日本人のお客様は残すのが嫌いな方が多く、食欲が無い時はあえて「ご飯の量を減らしてください。」と知らせてくださいます。文化の違いがあるのかもしれませんが、外国の方と比べて、圧倒的に日本の方は綺麗に召し上がって下さいます。当初、スリランカ人スタッフはお客様が召し上がった後、お皿が綺麗なのでびっくりしていました。スリランカでは、お客様をもてなすときは、沢山の料理を用意して山盛りにつぎます。今でもあるのかわかりませんが、全部綺麗に食べると「お腹が空いているんだ。いやしい?」と思われてしまうそうで、あえて、少しの量を残すと聞いたことがあります。他の国でも同様の文化のあるところがあるかもしれません。日本のように「出されたらもったいないから、残さず食べる」という習慣は意外と少ないのかもしれません。

5.14.2009

Yellow lilies 黄ゆり



Two diffrent type of lilies. In the east, lilies especially flower bulbs have been used as food and for medicine from the ancient times. It has started to cultivate lily's bulbs for food in the 17 century in Japan. It seems to be latter to use as ornaments in Japan. The taste is sweet but slightly bitter and melt in the mouth like boiled potatos after cooked. It takes to grow one bulb for 3 years! Now I understand how valuable it is. I am looking for it but I can not find it here.

スリランカで買ったお花です。黄色い百合コレクションです。
百合根が食べたくなって、色々調べていたら、百合根は育てるのに3年かかるのだとか。高価なわけですね。

5.09.2009

Durian ドリアン食べたよ


We ate durians. We have waited and it was ripened on the tree.
Do you like durians?

ドリアンを頂きました!果実には当たり外れがありますが、これは当り!実が白くてきれいで、とてもおいしいドリアンでした。

5.07.2009

Paper bags for recycle 紙袋



A customer has returned his collection to us. Though we have not informed to the customers, some customers keep to return their collections. We are welcome your collections. Just hand over your collection to our delivery staffs and we are ready to give some small present at the next time for your kindness.

お客様が集めてくださった紙袋を返却してくださいました。たくさんのお客様がこのように宅配で使った紙袋を集めてくださって、定期的に返却してくださいます。このように再利用できますと、ごみにもなりませんし、私たちも大変助かります!集めてくださったお客様には少ない数でも感謝の意をこめて、わずかながらのプレゼントを差し上げています。もし、ご存知のないお客様がいらっしゃいましたら、是非ご参加ください!

5.04.2009

Daily Special (Today's special) lunch in May

The most popular menu in April was 'Fried chicken with soy sour sauce'.

Sun

 Mon

 Tue

 Wed

Thu

Fri

Sat






No special on holiday

Minced beef and pork cutlet

closed

Cooked rice with vege and chicken

Pork on rice bawl

  

No special on holiday

 

 

  10 

 

  11

Fried chicken with soysour sauce

 12

Closed 

  13

Skewered Chicken and vege cutlet

 14

Minced pork covered with cabbage

 15

Pork with ginger soy sauce

 1

 17

  

 18

Spicy tofu with vege and pork

 19

Closed

 20

Miso pork

  21

Secret

●^o^●

  22

Potato croquett

 23

 

24/31

  

 25

Cooked rice with vege and chicken

 26

Closed

 27

Minced pork and beef cutlet

  28

Cream croquett

  29

Fried chicken with soysour sauce

 30

5.01.2009

5月の日替わりメニュー

4月の一番人気メニューは、「揚げ鳥香味ソース」でした!

   月

   火

   水

   木

   金

  土

メーデーのため日替わりなし

メンチカツ

定休日

炊き込み御飯と唐揚げ

豚くわ焼き丼

  

ポヤデーのため日替わりなし

 

 

  10 

 

  11

揚げ鳥の

香味ソース

 12

定休日 

  13

チキン串カツ

 14

和風

ロールキャベツ

 15

豚生姜焼き

 1

 17

  

 18

和風マーボ豆腐

 19

定休日

 20

豚みそ焼き

  21

お楽しみデー

●^o^●

  22

ポテト

コロッケ

 23

 

24/31

  

 25

炊き込み御飯と唐揚げ

 26

定休日

 27

メンチカツ

  28

クリーム

コロッケ

  29

揚げ鳥の

香味ソース

 30