10.24.2008

cheese チーズ

Do you know 'Cheese Kottu'? 'Kottu' is one of typical Sri Lankan Foods. And I heard it is popular this 'Cheese Kottu' among the local people. Some shops are selling this fusion foods cheese and traditional Kottu. Since I like cheese I can not stop trying it when I have found this menu at the shop. I thought Cheese were mixed inside of Kottu though Kottu was covered with cheese and ovened lik Gratin. (Sorry, I have forgotten to take a picture.)

To tell the truth, we have tried the same thing to one of the Sri Lankan traditional foods '
Patis'. We have sold ' Cheese Patis' at the first Cafe Japan. We made Patis from the croute and used tuna and made taste mild. The patis and cheese were matched and very tasty. Cheese Kottu reminds me when we have had Sri Lankan snacks in our menu at the beginning.



巷では、’チーズコットゥ’なるものが流行っているそうです。ご存知ですか?
(日本食の話でなくてすみません。)
チーズ好きの私としては、試さざるを得ません。おいしいと評判の店ではまだ買ってないのですが、違うお店でたまたま見つけて買ってみました。(写真を撮るのを忘れました。)私は、チーズと一緒に炒めていて中に混じっているのだと思っていましたが、私が買ったお店ではグラタンのようにコットゥの上にチーズを乗せて焼いていました。
実は、以前カフェジャパンでは、スリランカ料理を出していました。スリランカン フライドライス、スリランカン フライドヌードルです。(でも、実はこれは、スリランカ風中国料理だったようです。)初代カフェジャパンでは初期に「パティス」「ロールス」というスリランカのスナックもメニューにありました。そして、カフェジャパンオリジナルの「チーズパティス」「チーズロール」がありました。カフェジャパンの「パティス」はスリランカレシピを少しカフェジャ風にアレンジしたので、中身はツナで辛さを控えていました。そのパティスとチーズの相性は抜群でした。パティスやロールスの皮も手作りなので、とっても美味しかったです。
ただ・・・。手間がかかるので、いつの間にかメニューから消えていました。チーズコットゥを聞いて「チーズパティス」を思い出しました。今まで忘れていましたが、また作ってみたいと思いました。

6 comments:

said...

’チーズコットゥ’なるもの知りません。
子供の頃は美味しいチーズが無くて嫌いでしたが、今は好きになりました。
料理に使うよりも、そのまま食べる方が好きで、ゴルゴンゾーラとクラッカー、パルミジャーノの塊、それとブリーに蜂蜜なんかも良いですね。
コロンボではアルピコの量り売りを買ってますが、他に良いお店をご存知ですか?

CAFE JAPAN said...

私は白カビ系のチーズが好きです!蜂蜜もいいですね。私はまだアーピコでは買ったことがありませんが、外国人がよく利用するスーパーで買っています。もしくは、外食した時に食べます。色々な種類のチーズが一度に食べれますから・・。
ヨットで食べるのが最高ですね!?

said...

ur外国人が利用するスーパーってどこですか?
ヨットって走ってる時は傾いてるので、優雅には食べれません。どこか波のない入り江なんかにアンカリングしてる時は、チーズとワインも合いますよ。su

CAFE JAPAN said...

走っている時は忙しくて食べれませんよね。でも、よくスープを作ったりつった魚を調理していましたよ。スーパーはキールズとかカーギルズとかです!

Sly pan said...

Sorry but I don't like cheese nor kottu. However, such theory as minus by minus becomes plus may lead me to possiblity that cheese kottu would fascinate me.
By the way, it reminds me that I like Japanese pickles, especially nukamiso-tuke. It smells so much like blue cheese but its taste is much better than cheese for me.

CAFE JAPAN said...

Hi sly pan. I agree with Nukamiso's aroma reminds cheese. Sorry to hear you do not like cheese!