10.17.2008

Bean Jam あんこ

Many customers includes foreign customers make Japanese sweets' orders. It is delightful that many people try and taste not only Japanese foods but Japanese sweets, too. I would like to introduce Bean Jam which is used for Japanese sweets today.

There are several kinds of Bean jams made from different kinds of beans and different process of making jam. If we make jam from Red beans, it becomes black colour. If white beans, white and if green, green. There are two kinds of texture jams. One is pureed and smooth. The other is mashed and still bean texture. We make from Red beans and White beans and both of smooth and rough texture jam.

We can buy Red bean jam at the supermarket in Japan though we have to make it by ourselves since there is no bean jam here. As Red beans are harvested in Sri Lanka, we buy them, do filtering in order to pick good beans and make jam. As you can expect from making jam process, making bean jam is also a hard work.  We need trained muscles. :)

This sweets in the picture is 'GOMA DANGO' which is not used bean jam though sticky rice with black sesames.



お客様に「和菓子はどこで買って来られるのですか?」という質問されることがあります。
そして、「当店で作っています。」と答えると、びっくりされます。あんこも日本から製品を輸入していると思われているかもしれませんが、あんこも手作りです。実は、スリランカでも小豆が栽培されていて、その豆を使っています。できるだけ、スリランカの新鮮な食材で料理を作りたいからです。小豆も、いい豆と悪い豆をより分けないと味が落ちてしまうので、少々面倒ですが、豆の選別から始めます。意外とあんこ作りは重労働です。英語でJamと言う表現がぴったりなように、練り上げないといけないからです。
当店では、粒餡、漉し餡、白餡、白漉し餡を作っています。スリランカの小豆のあんこも美味しいですよ。
和菓子は、外国人(スリランカ人を含む日本人以外)のお客様にも好評で、和菓子だけを別注されるお客様もいらっしゃいます。事前注文があればお作りしますので、お気軽にお問い合わせ下さい。

ちなみに、今日の写真はあんこを使っていない「ごまだんご」です。

7 comments:

said...

大学を卒業して酒を飲むようになってからは甘いものが苦手でしたが、40代半ばに半年間程のヨット航海をしてから体が甘いものを要求するようになってきました。
アンコ系は、あまり食べませんが水ようかんなんかは食べたいなあ。

CAFE JAPAN said...

私も実はずっと和菓子が苦手でした。とくに、あんこが。。カロリーが洋菓子に比べて低いと分かってても、好きになれませんでした。でも、歳とともに和菓子の良さに気づきました。(笑)
ヨットはどれくらいの大きさに乗っていらっしゃったのですか?

said...

ヨットは色んな大きさのに乗っています。
仲間と共同で持っているのが宴会用で32フィート(10m弱)、その他はよその船に乗りに行くのですすが40フィート前後(12m程度)が多いですね。
長距離レースが好きなんです。

CAFE JAPAN said...

レースいいですね!
宴会用って言うのはわかる気がします。(笑)

Sly pan said...

Daifuku and Mitarashi-Dango are my favorites. I felt it was not Wagashi when I first encountered Ichigo-Daifuku, but now it is acceptable if strawberry in it is sweet enough.

Sly pan said...

Daifuku and Mitarashi-dango are my favorite. Do you serve Mitarashi ?

CAFE JAPAN said...

Thank you for the comment, sly pan. You know well about the Japanese sweets. The strawberries in Sri Lanka suit to Daifuku as well! Its sourness matches bean jam. Have you tried Ichigo-daifuku at Cafe Japan? If not, we hope you like it. :)