7.30.2014

Daikon radish スリランカで採れた大根


We are making Daikon Oroshi which means grated Daikon radish.   We use Daikon radish often in Japanese cuisine and eat raw, boiled and grated.  Daikon especially fresh daikon radish contains diastase to help digestion and good to stomach.   We use raw Daikon radish in Sashimi fresh fish and diastase works when it will be taken with fish and raw daikon radish.  Sometimes we grate daikon radish and put Tempura sauce as sauce will stick more foods and tasty slight bitterness.   Many foreign customers ask often about grated Daikon radish or just ignore it though we wish you try them with foods and sauce.  
When we opened the restaurant around 2000, it was very difficult to find Daikon radish though now we can see very big grown Daikon radish at the market in Sri Lanka.  
皆様には言わずと知れた大根ですね。今まで、スリランカで購入できる大根はとても細くて小さいものばかりでした。しかし、さらに以前はなかなか市場に出回らなくてカブで代用することもありましたので、環境がとても良くなったと思います。最近では、なんと、写真のような大きな大根が市場にお目見えしました。味は、少し大味かな?と、いう感じですが、立派に育っています。
地元の人は、大根もカレーにするのですが、食感が水っぽいので、あまり人気のあるカレーではないようです。苦いので、お子さんにはもっと不人気のようですね。
日本食では、刺身のつまやサラダなど生でも食べますし、煮ても大変美味しい食材です。そして、いつも外国人のお客様から不思議がられる大根おろし。消化の働きを促進しますので、もしかしたら、食べたくなる時は、胃が疲れているのかもしれませんね。


2 comments:

Slypan said...

Wow, what a nice piece of Daikon is produced locally in Sri Lanka ? Time passed so fast, and things change so quickly.

Cafe Japan 0777-263564 / 0777-263565 20/23, Fife Road, Colombo 5 said...

Yes, time flies. You maybe surprised at the changes of Sri Lanka!