4.27.2014

Sri Lanka New Year and Lime 新年とライム






It has already past one week from Sri Lanka New year.  We have also started our usual duty.  How was your new year?
These are limes grown in Sri Lanka.   It is often used for Sri Lankan foods but Japanese foods, too.   We have used lemon in Japan and some other Japanese limes and tangerines though now we are using for foods these fresh limes from Sri Lanka.  It make better taste as well as decoration.   You can enjoy fresh lime juice and fresh lime soda at the restaurant    Please try it in our dining!
スリランカは、4月にスリランカニューイヤーを迎えます。ポーヤデーなどもかさなることがあり、1週間ほど休日のようになります。地元の人も、お寺に行ったり、地元に帰ったり、1年でも1番気温が高く暑い時期なので、避暑に出かける人が多くて、コロンボも静まり返ります。もしかしたら、旅行を楽しみたい人には、つまらない時期かもしれません。仕事でこられる方も、政府官公庁は軒並み事務所が閉まったり、出勤する人が少なくなるので、仕事にはむかない時期かもしれませんね。
さて、スリランカのライムです。日本のようにレモンがあまり市場に出回っておらず、高価ですので、専らライムを使うことが多いです。ライムにも時期があって、あまり取れない時期だとやはり高価になってしまいます。日本食でも大変重宝していて、風味付けはもちろん程よい酸味を少し足すだけで、料理も美味しくなるような気がします。見た目がカボスとスダチを足したような感じで、焼き魚にとても映えます。レストランでは、ライムジュース、ライムソーダでお出ししていますが、フレッシュなのでとてもおいしいですよ。

2 comments:

Slypan said...

Believe you enjoyed new year holidays. Welcome back to Blogger. Sudachi drips on Samma is one of my favorite way of eating fish.
By the way, I don't see the photo which should be listed right under the title. Did you upload a picture ?

CAFE JAPAN 0777-263564/0777-263565 Lunch: (Weekends 11:30)1200-200pm Dinner:Reservation required Delivery time:1100am-200pm said...

hi Slypan. Thanks for your comment and notice about photo errorl. I will check and will try to reload!