Hi everyone, how are you? Do you know what are they? They are Curry leaf (Kara pincha). It is a must-use item of Sri Lanka curry like as lemongrass and rampe. When we opened the restaurant, it was hard to find the same vegetables which we use in Japan. We have looked for substitute things and curry leaf was one of them. We have very similar leaf in Japan but it is totally different aroma and taste. We were interested in using those local fresh vegetables to Japanese food as well. We used Curry leaf for Tempura and it was very tasty and it becomes very Japanese food. Sri Lankan fresh prawns were also very tasty and it becomes one of popular menu at Cafe Japan. We use young curry leaf on Tofu bean curd and Egg Tofu.
皆様 こんにちは。この葉は何かご存知ですか?これは、スリランカカリーでは欠かせない食材のカリーリーフ(カラピンチャ)と言います。日本語では、南洋山椒と言います。日本の山椒と似ていますが、香りが全く違います。カリーリーフの実は、香りも味も違います。カフェジャパンでは、開店当時から天麩羅にこのカラピンチャを使っています。大葉やしし唐などが、スリランカで手に入らないので、カラピンチャを使ったのですが、天麩羅にすると風味も気のせいか和風になり美味しいスリランカの天麩羅の出来上がりです。そして、海老も養殖や冷凍の海老と違ってぷりっぷりなので、私は大好きです。天麩羅は、カフェジャパンのメニューでも大変人気です。以前も書きましたが、四角豆も天麩羅にして出していますよ。
また、カラピンチャの芽は、卵豆腐や豆腐にのせています。色鮮やかでとても素敵です。
お試し下さい。
4 comments:
カレーリーフを天ぷらで食べられるなんて知りませんでした。
武田さん、お召上がりになったことがありませんでしたか?カラピンチャが用意できないときは、別な野菜を用意することもあるんですよ。
I love vegetable tempura as my mother used to make them at home. She picked herb leaves and make them into tempura menu. She did so with horsetail in spring time. It's a little bitter but good experience.
Yes, Tempura of Japanese herbs and wild vegetables are tasty in season. Bitterness of horsetails is a delicacy.
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